@ET-DC@eyJkeW5hbWljIjp0cnVlLCJjb250ZW50IjoicG9zdF90aXRsZSIsInNldHRpbmdzIjp7ImJlZm9yZSI6IjxoMT4iLCJhZnRlciI6IjwvaDE+In19@
Opis, cel szkolenia:
Przedmiotem szkolenia „Planowanie i harmonogramowanie produkcji” jest wdrożenie do stosowania modelu MRPII w zintegrowanym planowaniu w organizacjach produkcyjnych. Ponadto, szkolenie wdraża do stosowania nowoczesnych narzędzi zarządzania w obszarze wykorzystania zasobów produkcyjnych, wywodzących się z „lean manufacturing” i TOC (Theory of Constraints) – takich jak analiza „bottlenecks” procesów, standaryzacja i wyrównywanie operacji, mapowanie strumienia wartości VSM i analiza marnotrawstwa. Szkolenie wdraża również do stosowania skutecznych technik harmonogramowania (liniowego – w oparciu o diagram Gantta i sieciowego – z wykorzystaniem techniki CPM/PERT) oraz rozwiązywania problemów jak diagram Pareto i analiza ABC, diagram „cause&effect” Ishikawy, FMEA (Failure Mode Effects Analysis) czy technika A3.
- zdobycie praktycznych umiejętności w zakresie produkcji: analizy i doskonalenia procesów produkcyjnych, standaryzowania pracy, równoważenia wydajności komórek produkcyjnych, analizy tzw. wąskich gardeł procesów produkcyjnych,
- zapoznanie się z nowoczesnymi metodami sterowania produkcją: projektowaniem systemów „visual factory”, wykorzystaniem modeli MRP i CRP, wyrównywaniem produkcji, optymalizacją procesów towarzyszących,
- wprowadzenie w nowoczesne metody harmonogramowania: metodę liniową, oraz metodę harmonogramowania sieciowego CPM/PERT/TOC (oparte o metodę ścieżki krytycznej i łańcucha krytycznego).
Adresaci
- Planiści produkcji
- Średnie kierownictwo produkcyjne
- Pracownicy działu zakupów
- Pracownicy działu logistyki odpowiedzialni za planowanie potrzeb materiałowych
- Inżynierowie procesów
Forma prowadzenia zajęć
Case study, ćwiczenia w grupach, praca na autorskich arkuszach, wykład, burza mózgów, dyskusja.
Korzyści, efekt uczestnictwa w szkoleniu
- maksymalizacja wykorzystania zasobów produkcyjnych oraz istniejącej infrastruktury produkcyjnej, umożliwiająca rzetelną ocenę możliwości produkcyjnych firmy,
- precyzyjne dostosowanie poziomu obciążenia zasobów produkcyjnych firmy (technicznych i osobowych), do wymagań wynikających z tzw. „deadlines”, tj. zafiksowanych, ostatecznych terminów dostaw,
- zwiększenie efektywności kosztowej w obszarze produkcji, obniżenie poziomu zapasów, w tym w szczególności tzw. „produkcji w toku”,
- poprawa jakości komunikacji oraz powiązanie procesów planowania pomiędzy głównymi obszarami funkcjonalnymi organizacji tj. Sprzedaży, Produkcji i Zakupów.
Trener
Praktyk zarządzania produkcją. Przez wiele lat związany z firmami produkcyjnymi wód mineralnych (Nałęczowianka Sp. z o.o., dyrektor generalny i dyrektor zakładu w Nałęczów Zdrój Sp. z o.o. producenta wody Cisowianka). Praktyk zarządzania przedsiębiorstwem, wdrażania nowych technologii i systemów zarządzania procesami produkcyjnymi. Ekspert planowania i harmonogramowania produkcji, zarządzania łańcuchem dostaw, zapasami i zakupami, specjalista w zakresie wdrażania systemów jakościowych. Dzięki swojemu doświadczeniu prowadzi zajęcia oparte na ćwiczeniach, dzięki czemu uczestnicy mogą nowo nabytą wiedzę sprawdzić w praktyce. Szkolił m.in. dla MAN Trucks Polska Niepołomice, Gates Polska, Delphi Polska Ostrów Wlkp., Schneider Electric Polska, Telefonika S.A., Kompozyty Sp. z o.o., ZAMPAP S.A. Krapkowice, Indesit Polska, GATX Polska, Mahle Polska, Arcelor Mittal Polska, Grupa Nowy Styl, BAS Polska, C+N Polska, Maquet Polska, Sonoco Polska, PKP PLK, MPWiK Lublin, MPWiK Wrocław, Hańderek, Suempol, Belvedere Vodka, Graal S.A., Konspol S.A. i wielu innych.
Cena:
- 1200,00 zł netto + 23% VAT = 1476 zł brutto (przy zgłoszeniu minimum 2 osób)
- 1390,00 zł netto + 23% VAT = 1709,70 zł brutto (cena podstawowa)
Cena obejmuje:
- udział w szkoleniu, możliwość konsultacji z trenerem
- materiały szkoleniowe
- certyfikat ukończenia szkolenia (j.polski i/lub j.angielski)
- serwis kawowy 4x
- gwarancję najlepszej ceny oraz jakości
- nocleg płatny dodatkowo- pokój 1 doba: jednoosobowy 250zł/os., dwuosobowy 150zł/os
- odroczony termin płatności: 14 dni po zakończeniu szkolenia
Program szkolenia
1. Zarządzanie operacyjne w obszarze łańcucha dostaw.
• Ewaluacja systemów zarządzania (diagramy przepływowe, mapy strumienia wartości),
• Modelowanie procesów („wąskie gardła” procesów, nieprawidłowości w przepływie materiałów, produktów i informacji, reengineering, parametryzacja i standaryzacja procesów),
• Zarządzanie poziomem zapasów (materiałowych, „produkcji w toku”, produktów gotowych – system JIT),
• Prognozowanie (analiza potrzeb produkcyjnych, analiza wahań popytu).
2. Planowanie produkcji MRPII:
• przepływy informacyjne zgodnie ze zintegrowanym modelem planowania MRPII – moduły SOP, MPS, MRP i CRP
• systemy planowania i harmonogramowania, systemy harmonogramowania oparte o tzw. „Master Schedule” – tj. hierarchię harmonogramów,
• identyfikowanie procesów produkcyjnych i ścieżek produkcyjnych (routing)
• identyfikowanie procesów pomocniczych mających wpływ na planowanie produkcji,
• budowanie diagramów przepływowych dla procesów produkcyjnych w celu określenie głównych zależności istotnych dla planowania produkcji,
• standaryzacja procesów produkcyjnych (wykorzystanie „standard work sheets”),
• wyrównywanie (levelling) wydajności komórek produkcyjnych – ćwiczenia,
• identyfikacja tzw. „wąskich gardeł” wydajności w przedsiębiorstwie,
• kolejkowanie zleceń – zasady priorytetyzacji
• analiza przypadków.
3. Model EPQ (Economic Production Quantity) – planowanie w systemach typu “push”.
• Główne uwarunkowania możliwości stosowania modelu EPQ,
• Matematyczna postać modelu i jego główne elementy,
• Przykłady stosowania modelu dla rożnych typów produkcji i rożnych organizacji produkcyjnych,
• Ćwiczenia w obliczaniu EPQ i jej składowych dla różnych typów produktów
• Główne kategorie kosztów związanych z utrzymywaniem zapasów
• Ćwiczenia w obliczaniu EPQ i jej składowych dla wybranych produktów z portfela produktowego Uczestników
4. Główne uwarunkowania problemu elastyczności procesów produkcyjnych w kontekście nowoczesnych metod zarządzania produkcją.
• Lean Manufacturing (system typu „pull”) – strategia „zero marnotrawstwa”, JIT i „one-piece-flow”,
• Theory of Constraints (TOC) – identyfikacja tzw. „wąskich gardeł” wydajności w przedsiębiorstwie, kolejkowanie zleceń – zasady priorytetyzacji, maksymalizacja poziomu wykorzystania zasobów
• Six Sigma – likwidacja wariacji w procesach, poprawa sprawności procesów, wykorzystanie narzędzi statystycznych do kontroli procesów (SPC) – stabilność procesów a presja na tworzenie zapasów
5. Sterowanie i kontrola produkcji:
• metoda wizualnego sterowania i kontroli produkcji – „visual factory”,
• planowanie potrzeb materiałowych i produkcyjnych zgodnie z modelem MRP i CRP (tworzenie BOM i standardów produkcyjnych)
• wyrównywanie obciążeń komórek produkcyjnych – optymalizacja wydajności procesów produkcyjnych, poprawa efektywności,
• sterowanie procesami towarzyszącymi: metoda redukcji czasu przezbrojenia – SMED,
• sterowanie procesami towarzyszącymi – metoda w pełni produktywnego utrzymania ruchu TPM, obliczanie współczynnika średniej efektywności maszyn OEE, średniej efektywności zakładu OPE.
6. Nowoczesne metody harmonogramowania produkcji.
• popularne algorytmy harmonogramowania,
• harmonogramowanie metodą liniową,
• budowa harmonogramów metodą sieciową CPM (metoda ścieżki krytycznej)/ PERT/ TOC (metoda łańcucha krytycznego),
• wybór i stosowanie reguł priorytetyzacji, wpływ reguł priorytetyzacji na konstrukcję harmonogramu.
7. Ciągłe doskonalenie procesów
• Kaizen jako część strategii Lean Manufacturing,
• Kaizen a CPI (Continual Performance Improvement),
• Rola narzędzia PDCA/SDCA (Plan-Do-Check-Act/Standardize-Do-Check-Act) w Kaizen,
• 5 M (Manpower, Machines, Materials, Methods, Measurements) jako narzędzie zarządzania poprawą i utrzymaniem skuteczności procesów produkcyjnych.